d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
facebook apple android adatvédelem

Apple vs Facebook (de ha Androidos vagy, akkor is érint)

Az elmúlt két hétben az Apple megváltoztatta felhasználói életét. Ez most nem egy jól hangzó marketingeszköz, hanem az IOS 14-es verziófrissítése. Máshogyan működik a telefonod, ahogyan az ügyfeleid telefonja is. Elmondjuk miért, és mit tehetsz!

Mondhatjuk, hogy a két nagy háborúzik, aminek sok kicsi (Te, meg én…) vagyunk az áldozatai. Az Apple ugyanis a szoftverbe építetet egy olyan modult, ami korlátozza (=tiltja) a Facebook adatgyűjtését. Pontosabban, hozzájárulhatsz, hogy az adataidat továbbítsa a telefon, de ezt külön kell engedélyezned. Egyrészt a folyamat többlépéses, kicsit bonyolult, másrészt a kérdések sem lesznek kedvedre valók. Ki kattint szívesen arra, hogy hozzájárul, hogy a cégek adatokat gyűjtsenek róla?
Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Ha a hirdetési stratégiában kiemelt szerepete kapott az Apple felhasználóinak célzása, akkor újítanod kell, mert ezzel gond lesz. Csökkenni fognak az elérések, drágulni a kattintások. 

És hogy az Androidosoknak se legyen fenékig tejfel. Megjelent egy új EU-s irányelv a adabiztonságról. Méghozzá az internetes adatbiztonságról. Ezért most – a Facebook igéretei szerint átmenetileg – nem tudsz Messengeres hirdetéssel adatokat gyűjteni. Nem lesz olyan könnyű chatbotot üzemeltetni sem. Ha megfigyelted, eltűntek a becenevek, a csoportokban nem lehet szavazást indítani, és nem találod már a megosztott képeidet sem (csak egyesével kikeresve az akár többévnyi beszélgetésben). Ez nem csak Apple eszközökön igaz, hanem mindenhol. 

facebook apple android adatvédelem

Hogyan tudod kivédeni? Egyelőre szinte sehogy. Ugyanis minden EU tagállamban regisztrált, vagy onnan adminisztrált oldal esetében érvényes a szabályozás. Hogy lásd, mennyire vagyunk a techcégek kezében: a jogszabály 2018 óta hatályos. Tehát két évük lett volna elvégezni a frissítéseket. Korábban már többször mondtuk, ne hagyatkozz kizárólag egy csatornára (pl. Facebook), itt az igazolás, hogy miért.

Viszont, aggodalomra semmi okod. A Facebook számára érték, hogy pénzt költesz náluk. Ezt pedig akkor teszed meg, ha nem sérül az ügyfélélmény. Tehát előbb vagy utóbb el fog készülni az a megoldás, amivel a funkciók is visszatérnek és a jogszabályok sem sérülnek. Kíváncsian várjuk.