AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
vállalkozás megállapodás üzlet

Alvállalkozó avagy mindenre megvan az ember?

Sokak azt gondolják, hogy mindenhez értenek. Mások a végzettségre és az oklevelekre esküsznek. Megint mások szerint pedig a legfontosabb a szakértelem. Mik azok a szempontok, amivel megtalálhatjuk az ideális kivitelezőket a vállalkozásunk számára? Kell alvállalkozó vagy kizárólag alkalmazottak? Ennek jártunk most utána.

Sok vállalkozás létezik, ahol az alapító-tulajdonos egyben mindenes is. A cég minden szintjén jelen van, és ugyanúgy intéz beszerzési feladatokat, mint foglalkozik a HR-rel vagy a cég fő tevékenységével. Egy kis cég esetében ez mindennapos, és természetes velejárója a működésnek. Ugyanakkor, ha a cégveztőnk grafikusként vagy jogászként is bemutatkozik, mivel irtózik attól, hogy alvállalkozó lépjen a cégbe. Meglehet, hogy ezzel a választással is siker lesz a végeredmény, de biztosan egy sokkal nehezebb úton. 

Ha mindenre megvan az ember

Más megközelítés szerint a vállalkozás vezetőjének szintetizálnia kell. Megtalálni azokat, a nálánál egyes részterületeken okosabb embereket, akikkel körül tudja venni magát. Nem ő kell legyen a legjobb jogász, könyvelő vagy grafikus, de tudnia kell ezekkel az emberekkel együtt dolgozni. Erre sokan mondják, hogy a valóságban cégvezetőnk kiengedte kezéből az irányítást, hiszen megannyi kiskirály nő fel mellette.

Fordítsuk meg: a saját egónk vagy a cég érdeke fontosabb? Ha az első mellett tesszük le a voksunkat, akkor saját képességeink határt jelentenek a cégünk növekedésének. Ha az utóbbi mellett, akkor viszont el kell fogadnunk, hogy a vállalkozásban nem mi vagyunk a legokosabb emberek. Vagy legalábbis nem minden részterületen.

vállalkozás megállapodás üzlet

Alvállalkozó?

Sok vállalkozó számára a fenti kizárólag szitokszóként értelmezhető. Valaki, akit beengedek a cégembe, nem érzi a magáénak a céljainkat, ellenben sokba kerül. Igen, lehetséges, hogy ilyen alvállalkozó kerül a cégünkbe, azonban különböző eszközökkel (cégadatok és pénzügyi adatok lekérdezhetősége) tudunk informálódni. Másrészről az alvállalkozó olyan cég, aki a hét minden napján, teljes állásban az adott tevékenységet végzi. Lehetőleg teszi ezt több ügyfél számára, több szegmensben, akár több országban is, egyszóval nagyfokú piacismerettel rendelkezik. Nem megnyugtatóbb, ha tudjuk, hogy nem egyedüliként vagyunk egy hajóban, hanem eveznek velünk mások is? 

Gazdasági vonalra terelve: az alkalmazott munkabért és járulékot is jelent, míg az alvállalkozó kizárólag megbízási díjat. Itt nem beszéltünk a cafeteriáról, autóról, telefonról és számítógépről. Akkor a vállalkozásnak melyik is kerül többe végül?