AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
alapító zakladateľ CEO founder

Alapító voltam, CEO leszek. Változnom kell?

Mennyivel könnyebb lenne, ha csak azt mondanám, hogy főnök. Az alapító épít valamit, a CEO pedig céget vezet. A különbség mégis óriási, főleg, ha megvilágítjuk, hogy miért fontos kérdés ez. A cég életének több fázisa van, és mindegyik más embert kíván. Mindig új kollégát keresünk, vagy elég, ha “csak” változunk? 

Sok cég esetében óriási probléma, ahogyan változnak a szerepek. Nem elég, hogy hirtelen alkalmazottakkal kell együtt dolgozni. Lehet, hogy véget ér az az időszak, amikor szívességből segítenek a rokonok. Emellett teljesen új, korábban sosem használt képességeket kell megvillantani. Mondhatnánk, hogy a CEO és az alapító is cégvezető, azonban a valóságban ez egy sokkal összetetteb feladat. Bár a sprinter és a maratonista is fut, mégis teljesen más tevékenységet végeznek. Valami hasonló a helyzet a cégek első számú vezetőjével is. 

Az alapító atyák és anyák 

Az amerikai kultúrában van kiemelt szerepe az alapító atyáknak. Ők rakták le a mai állam alapjait (a hagyomány szerint mindenképpen), mégsem voltak miniszterek vagy vezérkari főnökök a mai értelemben. Az alapító egy olyan ember, aki létrehoz valami újat, ami addig nem létezett. Rendelkezett egy vízióval, amit valóra tudott váltani. Megvalósította az álmát. Aztán ott áll a hegy tetején és nem látja, merre van a jövő. Ugyanis azt, amiért elindult, elérte. A mindennapi dolgok unalmasak, rutinszerűek számára és elveszíti a motivációját. Korábban minden napban kihívást látott, most pedig csak kötelező feladatot. Ezt követi a burnout, a betegségek és persze a céges problémák. Csakis azért, mert az alapító nincs a megfelelő helyen. Másképp: mert az ő erősségei mások. 

alapító zakladateľ CEO founder

Mr.CEO 

Ő az, aki tudja, hogyan működik egy cég. Nem egy self-made man, sokkal inkább egy ügyes kertész. Pontosan tudja, mivel rendelkezik és hogyan tudja továbbfejleszteni azt. Kihasznál minden lehetőséget, de csak óvatosan. Ismeri a keresletet és a kínálatot, a megérzések pedig nem játszanak nála semmilyen szerepet. Számára ritkán fér bele, hogy ne racionálisan, tények alapján közelítsen meg valamit, vagy hozzon döntést. Nincsen víziója, de magabiztos, mert ismeri a számokat és a trendeket. Nem épít újat, de a céget nagy profitabilitással és prosperitással vezeti. Az ő tehetsége a menedzsment. A vállalkozás pedig úgy működik, mint egy gyár vagy zenekar, ahol ő a karmester.  

Hogyan változz? 

Amerikában rengeteg sztori szól a garázscégekről, és nálunk is megvan a kultúrája azoknak a vezetőknek, akik a semmiből indultak. Ők alapítók, akik vibráló személyiségek, talán le sem lehetne őket kötni napi 8 órában egy irodába. Egész egyszerűen akkor tudnak sikeresek lenni, ha másképp láthatják a világot és a hagyományos dobozokon kívül mozoghatnak. Ezt viszont egy bizonyos méret felett már egy cég nem viseli el. Egy apró szervezet agilisan, gyorsan tud reagálni, de Te sem örülnél, ha mondjuk a bankod havonta változtatna valami lényegeset, csak azért, mert új utakra lépnek éppen. Viszont a sarki boltban üdítő lehet, ha mindig van valami újdonság. Minél nagyobb a szervezet, annál nehezebben mozdul. Pont úgy, mint a közlekedésben. A tartályhajó nagyon lassan és nehézkesen fordul, eközben görkorcsolyával akár egy szempillantás alatt meg tudsz fordulni. Pont így megy a cégnél is. 

Mikroból makro 

Az elején százkarú harcosként mindenért Te vagy felelős, mindent kontroll alatt tartasz. Megjön az első alkalmazottad, a második. Előbb-utóbb csapatok alakulnak ki, szükséged lesz vezetőkre, majd jönnek a kisebb és nagyobb felelősségi körű vezetők. Vagyis nem Rajtad áll már minden. De ugyanazzal az eszközkészlettel nem tudsz továbbmenni. Sőt, igazából eljutni sem a következő szintre. Ugyanis minden vállalkozás addig képes fejlődni, amíg az első számú vezetője. Egyébként, ha sikeres vállalkozásokat tanulmányozol, azt fogod látni, hogy az alapítók sokszor háttérbe vonulnak egy ponton. Operatív vezetőket vesznek fel, és kisebb vagy nagyobb lépésekben nekik adják át a feladataikat. Ha viszont a háttérbe vonulás csak névleges, akkor éppen maguk fekszenek keresztbe a fejlődés útján. Menedzsment, pszichológia, gazdaság – mind olyan területek, ahol más-más készségekre szorul a két szereplő. A CEO lehet nem is találkozik ügyfelekkel, míg az alapító még maga kereste meg mindegyiküket. 

alapító zakladateľ CEO founder

Valaki más építi a cégemet?! 

Sokan el sem tudják képzelni, hogy amit ők felépítettek, azt valaki más vigye tovább. Hiszen én voltam ott, akkor, amikor ez vagy az történt. Vannak ilyen vállalkozók, akik akár nyugdíjas korukon túl is ott ülnek a székükben, és vezetik a cégüket a múltba. Sajnos, ki kell mondjuk, hogy egy alapító sokszor a cége ellen dolgozik. Leginkább azzal, hogy nem lép időben. Azzal a taktikával, amivel meg lehet nyerni egy megyei focimeccset, csúfosan megbuksz a BL-döntőben. A megérzések helyett statisztikák, tenyérbe csapások helyett pedig megtérülési mutatók jönnek. Sőt, azoktól a kollégáktól is meg kell válni, akik nem tudják felvenni a ritmust. Egy kisvállalkozásban még elfért az ő tudásuk, de ha ez nem nő, akkor egy közepes céget már lefelé húznak. A kulcs talán az érzelmi töltet. Az alapító még közel van a céghez érzelmileg. Tudja milyen volt az első megrendelés. Emlékszik, amikor éjszakába nyúlóan dolgozott vagy amikor hitelt kellett felvenni az előrelátás érdekében.  

Nincsenek érzelmek 

Érzelmi alapon nem emelünk árat, nem rúgjuk ki, nem vesszük fel, nem javítjuk, nem képezzük. Mert hogy fog az esni? Mit fognak rólam gondolni? Azt mondják majd, hogy el vagyok szállva. Sokszor ilyen gátak is szerepelnek. Nekem is számos barátom van, akik ismernek abból a koromból, amikor még semekkora cégem sem volt. De nem nekik csináljuk a céget, hanem magunknak és a kollégáinknak. A fejlődés változással jár, ezt pedig mindenkinek el kell fogadnia. Még akkor is, ha ez nem kényelmes. Te vállalkozóként felelős vagy a munkatársaidért, akiknek folyamatosan nagyobb bért és jobb körülményeket kell biztosítanod, különben nem fejlődnek. Ezt pedig csak úgy tudod megtenni, ha a cég is folyamatosan nő.  

Ki vagyok én? 

Téged mi jellemez jobban? Melyik szerepben látod inkább a saját tulajdonságaidat? Nagyon gyakran segítségre szorulunk. Például én nem vagyok ideális CEO. Alapító koromban jó voltam, de utána új struktúrára volt szükségünk. Nekem is személy szerint kell egy CEO, aki lehet, hogy csak havi egyszer kérdez, de pontosan tudja az irányokat. Ha valamit vennék, megkérdezi, hogy miért van rá szükségünk. Ha csak szép vagy új, de haszontalan akkor nem vesszük meg. Ez pedig csak a legapróbb példa. Ennyire egyszerű. Ha én lennék az első számú vezető, talán nem tudnánk továbbfejlődni, vagy csak nagyon lassan. Azért, mert kreatív és nem analitikus személyiség vagyok. Egy ideális felállásban a CEO és az alapító hatékonyan tudnak együtt dolgozni. Ezen felül pedig lehet még tulajdonosunk is, akinek szintén más készségekre van szüksége.