AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
foci vállalkozásás podnikanie futbal

A vállalkozás olyan, mint a foci

Az elmúlt héten találkoztam a mentorommal. Korábban már meséltem róla, hogy elkezdek valami újat. Nem akarom titkolni, nagyon élvezem. Ha inspiráló emberekkel találkozol, akkor mindig kapsz valamit, ami olyan, mint egy ajándék. Pontosan ez történt velem is. A címben lévő mondat pedig csak egy a bölcsességek közül. A vállalkozás és a foci is olyan, hogy elméletben mindenki ért hozzá. Véleménye legalábbis mindenkinek van.  

Igaz, a vélemények legritkább esetben táplálkoznak valós tapasztalatból, sokkal gyakrabban elképzelésekből és (vélt vagy valós) hitrendszereken alapulnak. Éppen ezért különösen értékes, ha egy olyan vállalkozó tudásából kaphatsz, aki valóban sikeres. A másik fontos dolog, hogy más kockázatára mindenki vakmerő, a sajátjukra már talán kevesebben. Igaz, már az első alkalommal rájöttem, hogy vállalkozást nem lehet tanulni. Még akkor sem, ha drága iskolák ezt hirdetik. Szemléletmódot kaphatsz, ami aztán a vállalkozásodban is sikerre vezet. De azt, hogy miként játszd ezt a játékot nem lehet megtanulni. Talán csak akkor, ha olyan helyzetekbe hozod magad, ahol minél többet tanulhatsz meg a saját működésedről. Erre alapozva pedig valóban fejlődhet a vállalkozásod is. 

Kell valami közös 

Szerintem van bennünk valami közös., még akkor is, hogyha ő sokkal tapasztaltabb, mint én. Borászként dolgozik, tehát teljesen más dolgokkal tölti a napjait, mint én. Ez a sokszínűség viszont nagyon könnyen gazdagíthat! Mindannyian hajlamosak vagyunk arra, hogy a saját dolgainkat, amik az orrunk előtt vannak, ne lássuk teljes egészében. Sokszor egy friss, külső szem sokkal előbb észrevesz egy olyan részletet, ami számunkra magától értetődő volt eddig. Neki viszont semmilyen pont sincs rögzítve, bármely pont mozdítható, vagyis sokkal szabadabban gondolkozhat. Sokszor ezért hoznak pezsgést a csapatokba is az új kollégák. 

foci vállalkozásás podnikanie futbal

Miért fontos a szemlélet? 

Egy problémát számtalan módon meg lehet fogni. Akár az is külön művészeti ág lehetne, hogy miképp tűnik munkának, mikor éppen a munkát akarod megúszni. Lehet a vállalkozásod célja gyors profit, elismert márka vagy hosszútávú kapcsolatok. Mind-mind abból a célból vezethető le, hogy értékesíteni akarsz. Mert minden vállalkozás esetében (még a non-profitok esetében is) a cél az értékesítés. Itt pedig újabb elágazás jön: mit kezdesz a profittal? Elmulatod? Bekefteted másba? Fejleszted a vállalkozást? Ugye, mennyi lehetőség! A vállalkozás pedig éppen azért csodálatos dolog, mert nincsen egyedül üdvözítő recept. Lehet az én gondolatom Neked túl merész, másnak viszont az én álmom túl kicsi.  

Még mindig foci 

A mentorom, Laci szerint a vállalkozó olyan, mint egy középpályás. Ha kétszer-háromszor végiggondolom, teljesen igaza van. Sokszor kapjuk meg a labdát, sőt, talán a vállalkozás életében a labda alapvetően mindig nálunk van. Egyedül viszont nem tudunk nyerni, kellenek hozzá a csapattársak is. Mint a fociban. Egy szakértői csapatra van szükség, mivel én egyedül nem lehetek a legjobb mindenben. A csapat viszont lehet lépésről lépésre egyre erősebb, még akkor is, ha az én kapacitásom már a végére ért.  

Mi van a középpályán? 

Óriási védések vagy nagy gólok. Általában a focit ezzel azonosítjuk. A vállalkozó mégsem itt van, hanem a középpályás. Ők működtetik a csapatokat, mégis, nem feltétlen ők azok, akikről sokszor szólnak a hírek. Ez a posztja a futballtörténelem rengeteg klasszisának. Talán elég, ha Beckhamre, Zidane-ra vagy Messire gondolsz. Egyébként itt meg is állhatunk: Beckham (épp Messi segítségével) sikeres vállalkozást hozott létre az USA-ban, a világszerte jól ismert saját brandjén kívül. Zinedine Zidane pedig edzőként vitt véghez olyat, amit előtte még senki. Vajon véletlen, hogy ezek a “vállalkozók” is a középpálya királyai voltak? Aligha.  

foci vállalkozásás podnikanie futbal

Passzolj! 

A középpályás megkapja a labdát és onnantól rajta múlik, hogyan fordul a csapat szerencséje. Ha rosszul méri fel a lehetőségeit, rossz helyre passzol, akkor a csapat rossz helyzetbe kerül. A társaknak kell őt kisegítenie és az is lehet, hogy gólt kapnak. Ha a mozdulata jó volt, abból gólhelyzet lehet, és akár gólt is szerezhet a csapata. Vagyis mínusz helyett rögtön pluszba kerülhetnek. Hátrány helyett előny vagy előny helyett hátrány múlhat a helyes helyzetfelismerésen. Ez fontos készség a vállalkozás vezetője számára is, viszont, ha egyedül van, akkor a lehetőségek is beszűkültek. Egyedül nem tudok mindent megvalósítani. Ha komplex szolgáltatást szeretnék biztosítani az ügyfeleim részére, akkor kellenek a különböző területeken jártas kollégák.  

Még a legnagyobb vállalkozás is csapat 

Egy hete Richter Gedeonról írtam. A téma az ő sikerei voltak, de persze ezeket sem egyedül érte el. Fantasztikus munkatársai voltak, mégis, Stern Miksa, Lasztovicza Sándor vagy Pillich Lajos neve ritkán kerül felszínre. Egész egyszerűen azért, mert a csapat középpontjában Richter állt. Noha a saját területükön elismert szakemberek, szakértők voltak. A vállalkozás különböző részei (vagy divíziói, ha így jobban tetszik) különböző tudást igényelnek. Senki sem tudhat mindent, de Neked tulajdonosként vagy cégvezetőként mindenhez kell értened egy kicsit. Minden folyamatot át kell látnod. Nem szakértői szinten, pusztán úgy, hogy értsd a működést. Különben hogyan tudod, hogy a tervek szerint haladtok, ha nem érted a működést? 

foci vállalkozásás podnikanie futbal

Újabb bölcsesség 

Ez pedig egy újabb aranymondás. Marketingügynökség vagyunk, nem is túl nagy, mégsem tudok mindent. Pontosabban a kollégáim tudnak többet, mint én. Tudom, hogyan készülnek a grafikák, a weboldalak, hogyan írunk szöveget. Ha szükség van rá, bármelyik folyamatba be tudok segíteni, vagy lehetek én a helyettes. Az utolsó szó is sokszor az enyém, noha ők a szakértők. Tudják a részleteket, trendeket, olyan megoldásokat, amiknek örülök, de lehet egyedül nem jutna eszembe. Én azért vagyok felelős, hogy az elkészült, teljes kép legyen fantasztikus. De semmilyen gyönyörű egész nem jöhet létre gyönyörű részek nélkül. 

Te magad vagy a vállalkozás? 

Nem szó szerint persze, hiszen erre sokszor igen a válasz. Később pedig, amikor már csapatban dolgozol, még mindig igaz lehet. Nem lehet jobb céged, mint amilyen vállalkozó vagy cégvezető vagy. Nem lehet más márkád, mint amilyen Te magad vagy. Ha mindenkivel bunkó vagyok, nem tudok egy villámcsapásra kedves és ügyfélcentrikus lenni. Persze, Gordon Ramsay elég jó példa (feltéve, ha nem hiszel benne, hogy megrendezett az egész) arra, hogy nem csak a kifogástalan úriemberek érhetnek célt. De a való életben is számtalan példát találsz arra, hogy valaki nem barátkozni akar, hanem “csak” dolgozik, mégis eléri a céljait. Ennek ellenére az első években a vállalkozásod és a Te személyes sorsod nagyon szorosan összeforr. A tudás, a személyiség, a lehetőségek és az attitűd is azonos lesz. Aztán ahogy egyre nagyobb a cég, úgy válik ketté. Az elején még az Apple is csak két különc fura vállalkozása volt.