AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
am business mayer andrás őszinte őszinteség

A taszító őszinteség

Olyan világban élünk, amikor bárki elmondhatja a véleményét. Nekünk, harminc év alattiaknak ez természetes, a szüleink, nagyszüleink számára ez adomány. Ugyanakkor eljutottunk oda, hogy a vélemény bár szabad, mégis öncenzúra áldozata sokszor. Ugyanis nem lehetsz őszinte, mert az már nem PC, nem trendi és megbánthat bárkit. Nem azt mondom, hogy gázoljunk a másik lelkébe! Csak, hogy engedjük nevükön nevezni a dolgokat. Marketingesként próbálunk világos, tiszta, bárki által érthető üzeneteket megfogalmazni. Ugyanakkor az őszinteség nem trendi. 

Az életbiztosításnál az ügyfelek nem szeretik ha szó esik a halálról is, pedig az élet része. A cukrászdában nem akarod hallani, hogy a napi három szelet tortától kövér leszel. A politikusok pedig nem mondják el, hogy a nincsből nem fognak tudni pénzt osztani. Egyszerűen, mert nem szeretjük az őszinteséget, hiszen súrlódásokhoz vezet. Inkább szemet hunyunk, nem szólunk, mert szóra sem érdemes. Egészen addig, amíg nem nő a fejünkre az igazság. Eljut arra a szintre, amikor már kezelhetetlen és muszáj vagyunk kezdeni vele valamit.

Majd, amikor a sok hallgatás negatív eredményben csúcsosodik, mindenki másra mutogat. Én csak azt hittem, nekem nem tűnt fel, én sosem gondoltam volna. Mindez megelőzhető lenne egy-két őszinte mondattal.

Persze, elfogadó társadalomban élünk. Nincsenek különbségek. Igaz, férfiként előbb el tudok intézni valamit, mint akármelyik kolléganőm. Nem azért, mert ügyesebb vagy határozottabb lennék, csak így sikerül. Azon az olimpián versenyzünk, ahol a részvétel a fontos. Igaz, hogy érmeket is osztanak, de mégis mindenki csak a részvételt hangsúlyozza. Ha pedig győzni akarsz, sokszor törtetőnek, egoistának bélyegeznek.

Őszintén megmondom. Kezdődnek sokszor a legnagyobb hazugságok is. Mert nem vállaljuk a véleményünket, hátha bántó. Nem merem megmondani Neked, hogy már nem akarok Veled dolgozni, inkább terelek. Nem mondom le a randit, hogy ne bántsalak meg, inkább engedem, hogy reménykedj, készülj és hiába várj, majd összezuhanj. Mert az sokkal kíméletesebb. Pedig sokszor egy őszinte nem a megfelelő időpontban építőbb is lehetne. Az óvatos oldalazás viszont biztosan nem előre visz.

am business mayer andrás őszinte őszinteség