AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
a nép szolgája sluha národa volodimir zelenszkij volodymyr zelenskyj ukrajna ukrajina

A nép szolgája – politika és marketing

Biztos vagyok benne, hogy nem tudod, ki volt az ukrán elnök 2003-ban. De abban is biztos vagyok, hogy tudod ki most. Volodimir Zelenszkij világhírű, de szerintem ezt nem akarta. Korábban készített egy sorozatot, ami híressé tette, ezt követően pedig az ország elnökévé. Hogyan működött A nép szolgája, és miért zseniális ötlet marketing szempontból?

A nép szolgája először egy sorozat címe volt. Aztán egy párté. A sorozatot nézhetjük úgy, mint egy hosszú távú marketing kampányt? Ha minden héten látunk valakit, aki elnököt játszik (méghozzá hatékonyat), könnyen elhihetjük, hogy a valóságban is jó jelölt lenne? A karakter barátságos és naiv volt, de főleg: javítani akart az országon. Nem olyan volt, mint a többi politikus, ellenkezőleg, egy egyszerű ember, mint a választói. Ez pedig működött, mert a fikció és a valóság azonos 2019 óta. A sorozat nagyon hatékony politikai eszköz lett, mert megadta a választóknak, amit akartak: a reményt.

A leghatékonyabb marketingkampányok azok, ahol meg tudjuk mutatni a céljaikat és az oda vezető utat. Pontosan ezt csinálta A nép szolgája. A készítők létrehoztak egy fiktív Ukrajnát, ami sosem létezett, csak az álmokban. Az emberek pedig később erre az álomra szavaztak. Zelenszkijnek rengeteg ideje volt megmutatni, milyen Ukrajnát szeretne. A legfontosabb pedig: megragadta a választók figyelmét, és élményt tudott nekik adni. A szavak nem elegendők, a tények sem, mert az ügyfél (aki most szavazó) élményeket keres. Mindegy, hogy milyen céged van, az ügyfelednek egy valós feelinget kell átadndod. Mert ha valamit érzünk, az emlék marad. Amit csak hallunk vagy olvasunk az semmivé válik.

Magyarországon és Szlovákiában is nézhetjük Volodimir Zelenszkij sorozatát. A nép szolgája ugyan ukrán sorozat, de történhetne a mi országunkban is. A kérdés csak az, hogy egy jelölt mihez kezd a bizalommal. Mert a marketing kampány csak a kezdet. Ha az ügyfélnek a terméked nem tetszik, akkor a végállomás is. Mert a marketing esélyt generálhat, de utána a termék minősége nyerheti meg az ügyfél szívét.

a nép szolgája sluha národa volodimir zelenszkij volodymyr zelenskyj ukrajna ukrajina