AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
ítélet ján kuciak martina kušnírová negatív

A negatív hírek terjedéséről

Tegnap a bíróság hozott egy ítéletet. A bírók valóságérzékelése nem találkozott az emberekével. A felmentő ítélet pedig sokakban csalódottságot, visszatetszést keltett. A poszt nem a politikai felelősökkel és következményekkel foglalkozik, pusztán azzal, hogy mire rezonálnak az emberek.
Amint megszületett az ítélet, perceken belül megtelt a hozzá kapcsolódó véleményekkel az internet és a közösségi média. 2020. szeptember 3-án Szlovákiában a legerősebb betűkombináció biztosan az MK volt, pedig a Michael Korsnak ehhez semmi köze. Negatív híreket kaptunk, mert nem ezt vártuk. Még ha nem is jogos (fura itt ez a szó), hogy egy bírósági ítélethez elvárások kapcsolódnak. Ahelyett, hogy a népmesék logikája érvényesült volna az, akire a rossz szerepét osztották, nem nyerte el méltó büntetését. Mert ez nem egy népmese, hanem Közép-Európa a 21. században. A negatív hír pedig szárnyra kelt, minősítve a bírót, ügyészt, vádlottat, minisztert és állmfőt. Mert mindenki belekerült, a negatív spirálban mindenki húzott egy kártyát, valós értékrendje vagy akár pillanatnyi haszonszerzése miatt. 

Mert a negatív hír gyorsan szárnyra kél, megbotránkoztat és utána könnyű a már elszabadult hullám tetejére felszállni. Lám, ő is megmondta a magáét! Milyen karakán politikus, aki tényleg az emberek javát akarja! 

A lényeg közben elsikkad, hogy idáig valahogyan eljutottunk. Az is negatív hír, csak abban már benne vagy Te is, meg én is, meg ő is. Mi így mindannyian. Arra a hullámra már nem akaródzik felszállni. Ott már a politikusnak is halkabb a szava, mert ugye ő is felelős. Ha a közállapotok rosszak, abba mindenki beleértendő. 

A negatív hír pedig gyűlöletet kelt, ami nem visz előrébb. Még akkor sem, ha nem lehet mentség arra, hogy lelőnek két ártatlan fiatalt. De egy emberként gyűlölünk már bírót, ügyészt, vádlottat, minisztert és államfőt. Mert ők működtetik a gépezetet. Őket meg lehet venni. A negatív hírből felépülő gyűlölet pedig könnyen söpör el közösségeket, barátságokat és akár egymás felé nyitni akaró embereket is. Én ezért nem akarok segíteni haragudni senkire, mert az megy egyedül is. Még akkor sem, ha esetlegesen nem értek egyet az ítélettel. 

ítélet ján kuciak martina kušnírová negatív