AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
star wars márkaépítés franchise

A nagy Star Wars biznisz

Május 4. kiemelt fontosságú nap a Star Wars-rajongók körében. Az Erő legyen Veled, vagyis angolul May the Force be with you kificamításából alakult ki a May the Fourth, vagyis május 4. Ennek apropóján megnéztük, honnan kezdte George Lucas, hogyan húztak le róla néhány fölösleges bőrt és mivel próbálja a Disney tovább növelni a nullák számát a számla végén.

Az alap egy bevált recept

Nagyon leegyszerűsítve a Star Wars nem csinált semmi újat. Hozott egy régi történetet (jó és rossz küzdelme), fűszerezve némi családi szállal (Luke, én vagyok az apád) és mindezt beágyazta a ‘70-es és ‘80-as évek fantasy világába. Mondhatjuk, hogy minden szálat ismerünk, minden résszel találkoztunk már valamilyen formában és talán épp ezért is működött. A bemutatót követően óriási sikert hozott, ismertté váltak a szereplők, szállóigévé a mondatok. Hirtelen mindenki ismerte a birodalmiakat, a droidokat és próbált fura levegővétellel Darth Vaderré változni. Egy szóval, sikerült felülni a csúcsra, kultúrát teremteni, létrehozni valamit, amit mindig George Lucas nevéhez fognak kapcsolni.

Még egyszer, hátulról

Majd 1999-ben megérkezett az első film (ami igazából a negyedik) és összezúzott mindent. A Star Wars fura világában is furcsának számító lények, érthetetlen kapcsolatok és a “régi” trilógiába nem illő mozzanatok kerültek a rajongók szeme elé. Senki nem volt elégedett, a Rotten Tomatoes kritikája alapján az új trilógia 55 és 79 százalék közti értékeket kapott, míg a régiben 93 és 95 százalékos értéket is találunk. Sokszor történik meg, hogy a második nekifutás már nem annyira sikeres, mint az első próba. Ugyanakkor Darth Vader fejlődéstörténete még elviszi a sztorit a rajongók szemében is. Ami pedig fontosabb: bevétel szempontjából a második trilógia majd felével többet hozott, mint az első!

star wars márkaépítés franchise

Jön a Disney

A harmadik trilógia és néhány mellékfilm viszont már a 2010-es évek és a Disney terméke. Ezeket totális anyagi siker jellemzi. Az ébredő erő esetében a kassza 2 milliárd dollár fölött csilingelt (korábban az 1 milliárd is szinte elképzelhetetlen volt). Sok rajongó számára ez viszont már egy másik univerzum. A Star Wars eredeti karaktereiből nem maradt már senki (kivétel a főgonosz Darth Sidioust), a régi világhoz meglévő egyetlen kapocs pedig Kylo Ren (vagyis Han Solo és Leia hercegnő fia). Ugyanúgy jelen van az Erő, sithek és jedik, látványosak a fénykardpárbajok, mégis már egy másik filmet nézünk. Folyamatosan érkeznek a sorozatok, előzmény- és mellékfilmek, amiknek sora nem is fog megszakadni egyhamar. Új rajongókat nyer meg a Disney a márkának, viszont elveszíti a törzsbázisát. Mondhatjuk egy szóval, hogy a Star Wars lelkét veszi el. És anyagi fronton megérte a harmadik trilógia, viszont a történet valósága és lelke már nincs benne.

Csak a márka

A márkanévvel még ma is szinte mindent el lehet adni. A Disney pedig igazán kiváló a különböző rajongói termékek piacán, gondolj csak a rajzfilmhősökre vagy az élőszereplő Oroszlánkirályra. Viszont ebben az esetben a marketing és az üzleti szempont talán felülírta a tartalmat. Bár, mások szerint éppen a modernizálás és ráncfelvarrás, az új nézőpontok teremtik meg a Star Wars rajongóinak következő generációját.

Ha Star Wars-szintű márkát rövid időn belül nem is ígérhetünk Neked, a branded ismertségét egy marketinges nagyban fellendítheti. Ha a fent idézettekhez hasonló szállóigéket akarsz, szövegíróink állnak rendelkezésedre. Ha pedig Halálcsillag méretű fejlesztéseket tervezel, keressünk hozzá pályázatot!