AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
am business mosoly marketing reklám

A mosoly, mint marketingeszköz

Sokszor elmondjuk az ügyfeleinknek, hogy “a bőr elad”. Nem saját találmány, mi is más marketingesektől tanultuk. Nem is csak mi alkalmazzu, általános igazság. Nemrég azonban találkoztam egy tanulmánnyal, ami a mosoly működését kutatja, és választ ad arra is, hogy miért egy hatékony marketingeszköz. Figyelem, marketinges-agykutatós cikk következik!

Neuronok

Az agyunk egy rendkívül bonyolult szerkezet, mint azt mindenki tudja. Ez a rövid válasz arra, hogy valójában miért nem a szánkkal, hanem az agyunkkal kezdünk mosolyogni. Az agyunkban megbúvó neuronok a felelősek érte, onnan indulnak ki az impulzusok. Ami azonban sokkal érdekesebb: a mosoly nem egy tanult magatartásforma. Nem a szocializáció során tanuljuk meg a szüleinktől! A mosolyt ugyanis azonosítani tudják vakon született gyerekeknél is, akik biztosan nem látták ezt az anyukájukól!

Mosolyológia

Tényleg létezik ilyen tudomány, gelotológiának nevezik. A nevetés és a szívszaggató sírás a két legősibb, legtermészetesebb megnyilvánulásunk. A sírást, mint marektingeszközt ezúttal nem taglalnám. A mosoly viszont sokféle lehet. Mosolygunk, ha ránk mosolyognak, ha valami kedveset kapunk (legyen az tárgy vagy gesztus) és akkor is, hogyha tetszik, amit látunk. Itt pedig bejön a marketing szerepe! Vagy inkább a mosoly szerepe a marketingben!

am business mosoly marketing reklám

Csak mosolygósan

Ha mosolyt adsz, azt is kapod vissza. Így is értelmezhetjük az előző bekezdés végi gondolatokat. Minden esetre a pozitív, mosolygó arc rokonszenvet vált ki, a rokonszenv pedig evlezet minket az érdeklődésig. Érted már, igaz? Sokkal könnyebben töröd át az érdekelenség plafonját, egy mosolygós, szimpatikus arccal. Mert így vagyunk kódolva, hogy ezeket a képeket szeressük. A pozitív kampányok egyébként is eredményesebbek, mint a negatívak. Még ha sokszor azt is látjuk, hogy a félelem megfelelő drive (cselekvésösztönző) lehet.

Akkor vigyorogjak örökké?

Természetesen nem kell, csak ha jól esik! Még az sem elvárás, hogy Te szerepelj a képeiden, de rengeteg mosolygós stockfotó áll rendelkezésedre. Talán erre a kulcssszóra van a legtöbb találat. Vigyél el egy mondatot a cikkből: a mosolyra mosollyal reagálunk. Ha pedig már megálltam, hogy Rád mosolyogjak, Tiéd a figyelmem is. Ez pedig egy komoly megkülönböztető előny lehet a versenytársaiddal szemben!

Ahhoz, hogy a Te arcod is mosolygóssá váljon, egy jól sikerült marketingkampány sokat hozzátehet. Ha pedig boldogságod mással is megosztanád, egy szövegíró is a segítségedre van!