AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
minőség kvalita joshua bell

A minőség és Joshua Bell

Létezik egy világhírű kutatás, ami megmutatja, hogyan értjük meg vagy értjük félre a minőséget. A minőség ugyanis mindenkinek mást jelent. Ez a kutatás pedig a bizonyíték, hogy a marketing fontos. Az utolsó kérdés már csak: a zene fontos vagy a körülmények?  

Joshua Bell a világ egyik legjobb hegedűse. Ha élőben szeretnéd hallgatni, rengeteg pénzt kell fizetned. De ha van pénzed, még mindig nem biztos,hogy kapsz belépőjegyet. Lehet, hogy csak akkor, ha szerencséd van. De találkozhatsz vele a metróban is. 2007-ben a washingtoni metróban játszott, szegény utcazenészként. Az elképzelés az volt, hogy az emberek 3-4%-a felismeri őt. 75-100 ember megáll, és a zenét hallgatja majd, egyszerűen annak minősége miatt. A célösszeg, amit Bell össze akart gyűjteni 150$ volt. 

Az eredmény és a realitás azonban más. Az emberek nem figyeltek fel rá, mert nem tudták ki ő. Heten álltak meg, mert érdekelte őket a zene, további 27-en pedig adtak pénzt is. Joshua Bell összesen 52.17$-t gyűjtött. És még szerencsésnek mondhatjuk, mert valaki felismerte és csak ezért adott neki 20$-t. Ha csak egy jegyet szeretnénk a koncertjére (és ez igaz volt 2007-ben is) az sokkal többe kerül. Akkor ez azt jelenti, hogy nem tehetséges? Dehogynem. Vagy csak nem találkozott intelligens emberekkel? Biztos vagyok benne, hogy a járókelők nem voltak sem jobbak sem rosszabbak az átlagnál. Akkor mi történt? Ha Joshua Bell zenéje több, mint 1000$-t ér, akkor a metróban miért csak 52.17$ az értéke?  

Mi a különbség, ha nem a minőség? Ebben a pillanatban pedig láthatod a marketing szerepét. A siker ugyanis a részletekben van. Ha tudjuk, hogy Joshua Bell játszik, annak értéke van. Ha tudjuk, hogy egy világhírű koncertteremben játszik, annak is értéke van. Ha pedig tudjuk, hogy kiknek a darabjai lesznek műsoron, annak is értéke van. Ezek a márkák ugyanis magukban is erősek, de együtt még erősebbek. Ugyanis ezek a nevek garanciát jelentenek arra, hogy az elvártat kapom. Ugyanis ha veszek valamit, akkor számomra fontos a minőség. Ilyen egyszerű. Jó zene szólhat a metróban is, a magas minőségű zenének viszont szüksége van a marketingre. Akkor is, ha ugyanazt hallod.  

minőség kvalita joshua bell