AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
bts k-pop korea marketing

A K-Pop képlet titka, avagy a mérnökileg megtervezett művészet

Első lépések gyerekcipőben

A K-Pop, azaz a koreai popzene, az elmúlt években Ázsiát meghódítva özönlött sebesen Európa és Amerika felé, és ma már domináló műfajjá vált a globális zenepiacon. A 80-as évek végén még az összes dél-koreai dal az országot éltető, hazafias vagy rendkívül visszafogott tematikát ölthetett csak. Azonban a 90-es évek elején a Seo Taiji and Boys nevű koreai együttes forgószélként kavarta fel a hazai zeneipart, a koreai kulturális forradalom szimbólumaivá válva. Az együttes tagjai rappeltek, hip-hop táncmozdulatokat szőttek a produkciójukba, és ezek a kezdetben a koreai közönséget megbotránkoztató elemek a mai K-Pop formula alapjává váltak.

Egyszerű matematika

A K-Pop műfaj rohamos terjedése és sikere mögött talán az a tény áll, hogy a koreai popzene marketing szakemberek által gondosan megtervezett sakklépések eredménye. Minden egy előre felállított képlet alapján működik, így a koreai zeneipar minden részecskéjében alaposan, mérnökileg előállított. Mondhatnánk azt is, hogy a hozzávalók grammra pontosan kimérettetnek, hogy elérjék a kívánt hatást a fogyasztóknál – kezdve a K-Pop csapattagok megválogatásától, a dallamokon át a gondosan koreografált tánclépésekig. A gyakran amerikai vagy svéd producerek és zeneszerzők által írt K-Pop dalok törvényszerűen angol frázisokkal vannak megtűzdelve a nemzetközi emészthetőség érdekében. Ezek a dallamos, több zenei műfajt vegyítő slágerek a kirobbanó vizualitású videoklipjeik kíséretében egészen szenzációs jelenségekként vonzzák a szemet. Ám itt a képlet még közel sem ér véget.

bts k pop korea marketing

Laboratóriumi tervezésű dallamok

A K-Pop formula legfontosabb összetevői maguk az előadók, az úgynevezett koreai idolok, akikért rajongók milliói őrülnek meg világszerte. Legalább 5 tagú, de gyakran ezt jóval meghaladó, 18-22 fős K-Pop csapatokat alkotnak. Persze szólóelőadóként is törhet valaki sikerre, gondoljunk csak PSY-ra, és a hírhedt Gangnam Style című dalára, ami több milliárd megtekintést ért el. Az idolok legtöbbször gyerekként kerülnek az ügynökségekhez, ahol sakkfigurákként mozgatják őket a sikeresen megtervezett üzleti terv alapján. Gyakornokként kezdik, akik évekig keményen dolgoznak azért, hogy végül debütálhassanak. Minden tagot gondosan választ ki az ügynökség, hisz mindenkinek megvan a pontos szerepe a csapaton belül, legyen az az énekes, táncos, rapper, a legnépszerűbb tag, vagy a legfiatalabb (maknae).

Szupersztár vagy sakkfigura?

A K-Pop zeneipar, nevéhez hűen, egy ipar, ami gyárként működik egy bizonyos termék előállítása céljából, ám ez sokszor az idolok dehumanizációjába torkollik. Az előadók élete nagyban korlátozva van az ügynökséggel kötött szerződés által, ami sokszor azt is magába foglalja, hogy az idolok nem randizhatnak, hisz ez rombolhatja a csapat népszerűségét. A K-Pop világában a kinézet minden, így az ügynökségek gyakran szabnak elő sokszor már éhezésként kategorizálható diétákat, de az sem ritka, hogy többszörösen kés alá kell feküdniük, hogy elérjék a kívánt szépségideált. Sikeres üzleti stratégia ide vagy oda, a K-Pop iparágának is vannak árnyoldalai, ami rengeteg áldozatot és kemény munkát követel meg, ami a külső szemlélő számára sokszor rejtve marad.

Ahogy látod, a stratégia eredményre vezet. Igaz, nálunk idollá nem válhatsz, viszont felkészült szakértők segítenek eligazodni a marketing, szövegírás és pályázatok világában.