AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
am business hamisítás nike

A fele sem igaz – a Kine-cipő legendája

Volt már szó a Nike-ról. Vettél már kine cipőt? Amikor gyerek voltam, hozzá lehetett jutni. Pipa ezen is volt, de ha hazaértél benne, az már nagy szó volt…A közelmúltban az egyik ügyfelünk elkeseredetten hívott fel, hogy nagyon hasonló elemeket lát egy versenytárs közösségi oldalán, mint amiket ő használ. Majd mással is beszéltem, aki hasonlót élt át. A hamisítás itt van a kisvállalkozói körben is. De mit tehetsz, ha a fotóidat, akár a csomagolásodat lopják? Vagy inkább közelítsünk máshogy: van eszközöd, ha valaki éppen ellopni készül a fáradságosan felépített cégedet?!

Jogilag

A jó hír, hogy szinte semmit nem tehetsz. Csak akkor, ha védett tartalmaid vannak, amit védjeggyel igazolni is tudsz. Ez ugye sokunknál nincsen meg. De amíg én nem a Nike-tól nyúlok addig nem is hamisítás? Dehogynem! Csak más jogi kategóriába esik. Amit tehetsz (főleg fizikai termék esetén), hogy elkezdesz a védettségen dolgozni. Emellett pedig addig egyediesítesz, amíg csak lehet. Ha hallgatsz rádiót, biztosan emlékszel, amikor a Morning Show-ból Balázsék lett. Sebestyén Balázs nevét ugyanis nem lehet lopni, sőt, más le sem védetheti. Jogos kérdés, hogy mi történik, ha egy csatornán befut még egy Balázs nevű műsorvezető.

am business hamisítás nike

Kreatívan

A hamisításra is igaz lehet a sákrány ellen sárkányfű analógiája. Mivel valaki szinte nulla kreativitással (erősebb szóhasználatban ténylegesen nulla) fogott munkához, Te akkor lehetsz eredményes, ha érdekesebb vagy. Kreatívabb, ügyesebb és vonzóbb. Ekkor ő mindig egy lépéssel hátrébb lesz, így az innováció előnye a Tiéd. Persze, ez folyamat kell, hogy legyen, ugyanis ő mindig kész lesz arra, hogy elkészítse a terméket olcsóbb verzióját. De ha emlékszel, hogy a Csíki Sör hogyan tudott tőkét kovácsolni a betiltásából, Neked is teremhet virág. A hamisítás ugyanis nem jár együtt termékfejlesztéssel. Nem beszélgetnek az ügyfeleikkel és nem építenek márkát. Csak felszállnak egy hullámra, amit Te gerjesztesz! A hullám pedig mindig a Tiéd lesz!

És az ügyfél?

Fent már írtam a Kine-cípőkről. Nagyon csalódott volt minden ügyfél, aki a hamisítás áldozata lett. Ugyanis márkás cipő helyett volt külön egy talp és külön egy felsőrész. Cipő és pénz pedig sehol. Ha legközelebb Nike-t akartál venni, már csak ismert sportboltban tetted. Kvalifikáltabbá váltál. Megtanultad, hogy az igazán jó üzlet az eredeti. Kiélesedtek az érzékszerveid és akár rögeszmésen is az eredeti és hivatalos szavakat kerested. Mert a hamisítás egyszer már komoly kárt okozott Neked. Anyagit biztosan, de talán érzelmit is.

Arccal a…hamisítónak!

Ha a végére verbális ütlegelést vársz, ki kell ábrándítsalak. Csak akkor van esélyed, ha ügyesebb leszel. Mert Te az életedet tetted fel erre, ő meg csak pénzt akar keresni…Már ameddig tud. De ez is Tőled függ. Ha beleszállsz a közösségi médiában, agresszor leszel. Ha annyiban hagyod, akkor szegény. Legyél az EREDETI. Add hozzá az arcod, és mondd el mindenkinek, hogy ez az igazi! Mert az eredetiség ellen senkinek nincsen fegyvere. Emellett persze jelentheted őt a Facebooknál vagy az Instagramnál is. A lényeg azonban, hogy ne a hamisítóval kommunikálj. A Te piacod ugyanis a vevőid. Nekik mondd el, hogy miért az eredeti a legjobb mindenből!

Ha biztos vagy benne, hogy hamisíthatalan a terméked, akkor már csak a kommunikációt kell hozzáigazítanod. Ha pedig elébe szeretnél vágni a hamisítóknak, keressük meg, hogy melyik marketingeszköz segít a leghatékonyabban!