AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
marketing kommunikáció generáció

A digitális influencerektől a nagymama asztaláig

A marketingkommunikáció ezer arca

A jó marketingkommunikáció küldetése, hogy szárnyaira vegye termékünket és elrepítse több generáció számára. Ehhez szükséges, hogy tudjuk kit szeretnénk megszólítani és ezt hogyan tehetjük sikeresen. Ahány generáció, annyi univerzálisan eltérő értékrendszer tárul fel előttünk, melyeken keresztül mindegyikük szívéhez másképp vezet az út. A fogyasztók minden generációja egyedi igényekkel, vágyakkal, véleményekkel, értékekkel és elképzelésekkel rendelkezik, ezért nem szabad őket egyformán kezelni, és a meglévő különbségeket a marketingszakembereknek, a gyártóknak és a vállalatoknak is figyelembe kell venniük. Lehetnek kivételek, de ha üzenetünk a nyugdíjas korosztálynak szól, nem az Instagram reklámok lesznek a leghasznosabb eszközeink. Ugyanígy, ha a Z generációt célozzuk meg, ne legyünk meglepődve, ha egy újsághirdetéssel nem érünk célba. 

Generációk közti szakadék

Négy fő csoportra oszthatjuk a jelenlegi fogyasztói társadalmat életkor szerint – Baby Boomerek, X generáció, Y generáció és Z generáció. A generációs csoportokat az igények és vágyak szerint különböztetjük meg, közös tapasztalatok, készségek és gyakorlatok alapján. Ugyanazon generáció képviselőit átlagosan ugyanazok a társadalmi tényezők befolyásolták, életmódjukat, véleményüket és értékeiket ugyanazok a történelmi és társadalmi események alakították. Minél fiatalabb korcsoportról van szó, annál meghatározóbb szerepet játszik a közösségi média használata a marketinges kommunikációban. Míg a Baby Boomerek (a mai 60-80 évesek) könnyen összezavarodva vizslathatják csak a felbukkanó Facebook remarkerting hirdetéseket és előnyben részesítik a szemtől szembeni kommunikációt, addig az Y és Z generáció otthonosabban és több előszeretettel mozog az online vásárlás terepén – vásárlói döntéseiket gyakran egy Facebook hirdetés vagy Instagram poszt befolyása alatt meghozva. Általánosságban, a Baby Boomereknél és az X generációnál a tradicionális marketingeszközökkel lehet jobban célba érni, míg a fiatalabb generációknál a súlypont a digitális térbe helyeződik át.

marketing kommunikáció generáció

A sikerhez vezető út

Marketingkommunikáció kialakításakor hasznos eszköz lehet a korcsoportok igényeihez alakítani egy-egy kampányt, egy olyan üzenet megfogalmazásával, ami iránt érdeklődnek, egy olyan felületen, amit figyelemmel kísérnek. A mód, ahogy az üzenet eljut a befogadókhoz ugyanolyan fontos, mint maga a termék és a mondanivaló. Ha azonban áttörő, generációkon átívelő sikert szeretnénk elérni, akkor fontos a kommunikáció által egy arculatot kiépíteni, ami őszinte, valódi, illetve befogadó és nyitott több nemzedék irányába.

Ahhoz, hogy minden korosztállyal szót érts, akinek célzod a termékedet vagy szolgáltatásodat, egy marketinges segíthet. Ahhoz, hogy megtaláld a llegújabb célcsoportodat, egy pályázat vihet közelebb.