AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
5 technikai seo trükk

5 technikai SEO trükk, hogy weboldalad hasítson

A SEO, azaz a keresőoptimalizálás közel sem egyszerű feladat. Nagyon hosszú a lista, hogy minden klappoljon, és hogy az első találatok között tűnjön fel a weboldalunk. Hiába a jól megírt szöveg, ha a technikai háttér terén hiányosságaink vannak. Ezért szükséges, hogy a technikai SEO-ra is rápillantsunk, hogy weboldalunk hasítson. Elhoztunk öt tippet amivel gyorsabbá teheted weboldalat.

5 technikai seo trükk

1. Tegyük mobilbaráttá a weblapot.

Jó, de most mit dobálózunk ilyen fogalmakkal? Mobilbarát? Minden oldal mobilbarát, nem? Hát, nem éppen. Megfigyelhető trend, hogy a felhasználók előbb használják a telefonjukat böngészésre, mint a számítógépüket vagy laptopjukat. Ezért igenis számít, hogy a vásárlók vagy az ügyfelek milyen eszközön fogják megnézni a weblapunkat.

A technikai SEO kívánalmai itt is többfelé ágaznak szét, de röviden összefoglalva:

  • egy mobilbarát weboldal reszponzív, azaz képes alkalmazkodni a méretkülönbségekhez
  • elérhető nagyságúak a gombok, és könnyű őket megtalálni
  • két-három lépéssel is el lehet jutni a legtöbb aloldalra
  • a weboldal mérete (képek, szkriptek) kicsi, így gyorsan betölt

2. Csökkentsük a weboldalunk betöltési idejét.

A technikai SEO szempontjából a weboldal betöltési sebessége majdnem egyenesen arányos annak technikai minőségével. De gondoljunk csak bele jobban! Ha 8-10 másodpercig tart egy oldalnak betöltenie, akkor arról megpróbálunk minél előbb lelépni. Legtöbb esetben az emberek meg se várják, hogy betöltsön.

A Google 2017-ben több millió weboldalt vizsgált meg annak érdekében, hogy felmérje milyen az ideális betöltés. Az eredmény talán kevésbé meglepő: minél tovább tart egy weboldalnak betöltenie mobilról, annál nagyobb eséllyel szakítják meg a felhasználók a betöltést. Ha tovább tart a weboldalunknak betöltenie, mint 5 másodperc, csaknem 90%-kal több felhasználót veszítünk el vele, mintha az egy másodperc alatt töltene be. Azaz, egy lassú weboldal esetében az ügyfeleink csaknem fele meg sem látja a kezdőoldalunkat.

Google kutatási eredményei a technikai SEO terén - weboldalak betöltési sebessége telefonról.
A gyorsításnak sokféle módja van, és legtöbbször egy korrekt IT-s szakember szükséges hozzá: jó, ha gyors a tárhely és DNS szervere, nem futnak felesleges szkriptek, és cache-eli a weboldalunk a nagyobb adatokat (nincs később szükség arra, hogy azt újra és újra letöltse a számítógépünk). Ezek azok a dolgok, amelyek leginkább külső tényezők, de állandóak, és könnyen javítanak az értékelésen.

3. Tömörítsük a képeinket, válasszunk nekik megfelelő formátumot.

Most, hogy már tudjuk milyen fontos a betöltés sebessége, gondoljunk a képeinkre. Ugyanis a legtöbb weboldalon ezek jelentik a legnagyobb fájlokat. Ha azok nincsenek tömörítve, akkor könnyen megeshet, hogy több megányi helyet is elfoglalnak. Egyetlen többmegás kép pedig nagyon könnyen átrepít a határértéken, és értékes másodperceket veszítünk vele oldalbetöltésnél.

Ha .JPG formátumban van a fénykép, elég lehet annak 70-80%-os minőségére letömöríteni. Ez olyan kompromisszum, aminél láthatóan nem romlik a minőség, de jelentősen csökken a fájlméret. Ha van opció, akkor viszont a .WEBP fájlkiterjesztés felé is kacsintgathatunk, amit a Google is erősen ajánl. Ha vektorgrafikáról van szó (digitálisan készített grafikák jönnek itt szóba), a .SVG formátum a barátunk, olyan képeknél, amelyeknél fontos az átlátszó háttér, a .PNG jön szóba.

4. Távolítsuk el a duplikált tartalmat.

Ha véletlenül (vagy szándékosan) egy oldalunkat vagy posztunkat megkettőzzük, akkor duplikált tartalom jön létre. A duplikált tartalom nem élen járó bűn, de máris megértjük miért büntetik a keresőmotorok. Ugyanis, ha abban a posztban a többi oldalunkra hivatkozunk, egy erősebb hálót építünk közöttük, erősítjük a köztük lévő kapcsolatokat. És ha ezt két posztban tesszük ugyanúgy, akkor még erősebb kapcsolatot jön létre. Legalábbis jönne létre, de ezt a keresőmotorok észreveszik, és büntetik.

Ha nem büntetnék, elég lenne pár tíz másolatot készíteni egy-egy oldalunkról, és máris lenne egy erősen „belinkelt” oldalunk. Ezért a duplikált tartalom kerülendő. Ráadásul összezavarják a keresőmotorokat, nem tudják, melyik fontosabb a kettő közül, ezért inkább egyiket sem részesítik előnyben.

5. Ellenőrizzük weboldalunkat = végezzünk technikai SEO auditot.

A Google ingyenes eszközével könnyen felmérhetjük a weboldalunk állapotát. Ez az eszköz PageSpeed Insights névre hallgat, és itt található. Másodperceken belül átható képet kaphatunk arról, mik a weboldalunk erősségei és gyengeségei, és egyenesen tanácsokkal lát el bennünket. Vannak dolgok, amelyeket otthon is egyből orvosolhatsz, és amikhez szakemberre lehet szükséged. Ha nem értenél a technikai SEO nyelvén, vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk, hogy weboldalad minden téren klappoljon.