AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
elutasítás am business

5 mód, ahogy nem fáj az elutasítás

Nálunk sokkal okosabbak is megmondták már, hogy két problémád lehet egy vállalkozásban. Lehet ez kapacitás- vagy ügyfélprobléma. Ha nincs elég ügyfeled, az egy hosszabb beszélgetés témája lehetne, amit természetesen meg is fogunk ejteni. Most viszont fókuszáljunk arra, ha nemet kell mondanod. Mutatunk öt megoldást, amellyel az elutasítás fájdalommentes lesz és semmiképp sem szól örökre!

1.) Semmiképp se hazudj

Mindenki ért mindenhez. Sőt, el is vállal mindent. Így lesz a lakatosból tetőfedő majd állatorvos. Aztán az eredmény is ehhez fog hasonlítani. Nem szégyen az, ha valamihez nem értesz. Sőt, sok esetben az ügyfelek nem is az elutasítás, hanem az őszinteség gesztusát látják benne. Abban pedig talán egyetértünk, hogy ez az ügyfélkapcsolatra is jobb hatással van hosszú távon. Vagy inkább egy elégedetlen ügyfelet szertenél?

2.) Ha először nem, akkor végleg nem

Sokan követik a lassú víz partot most stratégiáját. Ha egyszer már nemet mondtál, tarts ki emellett véglegesen. Hiába kérnek szépen, hatnak a hiúságodra esetleg fizetnének sokkal többet is, mondj nemet végleg. Nem véletlenül volt az első sugallatod az elutasítás. Szintén a saját hitelednek teszel jót, ha kitartasz, ugyanis nem kapcsolják össze a nevedet azzal, hogy megvehető vagy, esetleg könnyen hajlasz ide-oda.

elutasítás am business

3.) Illeszkedik-e hozzád?

Ha van egy világos víziód és hitvallásod, hogy mit vállalsz el és mit nem, ehhez alkalmazkodnod kell. Még akkor is, ha jövedelmező lenne, remek lehetőség lenne, esetleg a referencia, amire évek óta vársz. Ha valamelyik lámpa piros, akkor minden lámpa piros. Gondolj csak bele! A pozsonyi jógaoktatóknak vagy a Pozsonyban kismamáknak otthonról végezhető online jógát oktatóknak van több üzleti lehetősége?

4.) Nem elutasítás, átterelés

Több ügyfelünk keresett már meg azzal, hogy tudnánk-e neki weboldalt készíteni. Jelenleg nem. A szöveget szívesen megírjuk, de a weboldal többi alkotóeleméhez nem értünk. Viszont tudunk ajánlani valakit, akivel többször dolgoztunk már együtt és mindig elégedett volt az ügyfél. Az ügyfél problémáját megoldottuk, és a saját hitelességünk is megmaradt, sőt a partnerünknek is tudunk új klienst ajánlani. Létezik olyan helyzet, ami ennél jobban lefedi a win-win fogalmát?

5.) Lehetne másképp?

A legjobb példa a koronavírus, mennyi mindent tudtunk kicsit másképp csinálni. Messengeren írnak az ügyfelek esténként? Kérd meg őket, hogy használják az e-mail fiókodat, és válaszolj csak munkaidőben. Ez vajon elutasítás? Szerintünk nem, sokkal inkább megvéded az énidődet, hogy feltöltődve, jobb szolgáltatást adhass nekik, amikor dolgozol. Mondd el nekik azt is, miért kéred, így már nem érzik majd elutasításnak!

Az angol mondás szerint el kell döntened, hogy az üzleted vezet Téged, vagy Te az üzletedet. Ha pedig igenemberré változol, az hosszú távon nem kecsegtet majd bíztató eredménnyel. 

Ahhoz, hogy növeljük a beáramlást, és több embernek mondhass nemet, egy kreatív marketingesre lesz szükséged, ha pedig udvarias és finom elutasítóleveleket szeretnél íratni, egy szövegíró lesz a leghasznosabb harcostársad.