AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IČO: 50222104
DIČ: 2120216626
elon musk névadás név márka

X Æ A-12 Musk története, avagy mennyire határoz meg a név?

Amikor egy új családtag érkezik, vagy céget alapítunk az egyik legfontosabb kérdés a név. Vannak akik a hagyományos, míg mások az extravagáns megoldásokra esküsznek. Egyesek szerint a név minden helyzetben használható legyen és kellően nemzetközi. Mások szerint nevünk is egy olyan identitásképző, ami mutat valami a kultúránkból és a nyelvünkből. És persze vannak olyanok is mint Elon Musk.

A Musk család új tagja

Elon Musk, a Tesla CEO-jának, és Claire Boucher – művésznevén Grimes, kanadai énekesnőnek idén született meg első közös gyermeke. A kisfiú a rendhagyó X Æ A-12 Musk nevet kapta. A későbbiekben a 12-t római számokra változtatták, így lett a végeredmény X Æ A-Xii Musk. Ha kikerekednek szemeink eme név látványára, nem vagyunk egyedül. A kis X szülei így magyarázták, milyen jelentés rejlik a betűk mögött: X, mint az ismeretlen tényező. Æ, azaz AI (Artificial Intelligence), a mesterséges intelligenciát képviseli. Az A-12 rész, Elon Musk bevallása szerint, az ő hozzájárulása fiuk nevéhez. Egy CIA típusú lopakodó repülőgépre utal, amit belsőleg csak Arkangyalnak hívtak. Nem mindennapi, hogy egy ember nevéhez használati útmutatás kelljen. Ahogy az sem, hogy valaki nevéből már újszülött korában ezrek űzzenek gúnyt. Sokan azon élcelődnek, hogy a kisfiú igazából egy robot, vagy, hogy Muskék jobb ötlet híján a wifi-jelszavuk után nevezték el gyermeküket.

elon musk névadás név márka
Fotó: BBC

Nomen est omen – a név kötelez

Vajon befolyásolja-e sorsunk a szüleink által adott név? Mennyire hat ki jövőnkre? Az elképzelés, miszerint a nevünk egybefonódik sorsunkkal, és alakítja azt, legalább olyan ősi, mint az emberiség maga. Az első dolog, amire ismerkedésnél rákérdezünk, az a másik ember neve. Ezzel kezdjük saját magunk bemutatását is. Nevünk az első falatka, amit identitásunk építéséhez kapunk. Magunkra ismerünk benne, eggyé válunk vele, hiszen születésünk pillanatától kezdve a körülöttünk lévők így neveznek minket. Agyunk akaratlanul is arra programozódik, hogy saját nevünket még hangzavarban, több zaj közül is kiszűrje – ez másnéven a Koktélparti-jelenség vagy Sajátnév-hatás. Rengeteg kutatás bizonyítja, hogy az adott név jócskán befolyásolja egy személy életét, babalépteitől egészen felnőtt koráig. Szociálpszichológiai kutatások szerint az emberek tudat alatt nagy valószínűséggel választanak társat, munkahelyet vagy lakcímet az alapján, hogy az mennyire hasonlít a saját nevükhez. A legtöbb ember kimondottan szereti neve első betűjét, akár kötődik is hozzá.

Tavaszka, Ajándék, Brájen, Hófehérke és a többi felettesem

Vajon kihat-e a szakmai életünkre, ha a nevünk túl különleges, bonyolult vagy épp mások szerint túl unalmas? Máshogy ítélnek-e meg minket? Ha ugyanezt a kérdést egy vállalkozás vagy márka nevével kapcsolatban tesszük fel, a válasz egyértelműbb. Ha vállalkozásba kezdünk, gondosan megválasztjuk azt a nevet, amiről úgy érezzük, hogy a legjobban összefoglalja értékeinket. Ha jobban belegondolunk, ezt tette Elon Musk és Grimes is fiuk névválasztásakor. Talán nem is lettek volna hűek önmagukhoz, ha nem keltenek egy kis felhördülést. De ezzel nincsenek egyedül. Statisztikai adatok mutatják, miszerint a szülők manapság egyre különlegesebb neveket adnak gyermekeiknek, hogy ezzel is egyedibbé tegyék őket. És ki tudja, lehet, hogy 20 éven belül teljesen mindennapi lesz, hogy wifi-kódnak kinéző nevű munkatársunkkal leugorjunk egy kávéra az ebédszünetben. Egy biztos, bármilyen nevet is kapott volna a kis X Æ A-Xii, Elon Musk és Grimes gyermekeként felnőni olyan tényező, ami egy Kis János nevű személyt is kiemelne a tömegből. 

Még egy váratlan névadást is lehet kommunikálni, ha megfelelő marketing társul hozzá. Ha viszont a saját témádban szeretnél hasonló kiváló szövegeket, abban is tudunk segíteni!