AM Business logo.
d

AM BUSINESS

IÄŚO: 50222104
DIÄŚ: 2120216626
michelin gumiabroncs Ă©tterem michelin-csillag

Hogy kerĂĽl gumi az asztalra? A Michelin-csillag

A Michelint a világon mindenhol autógumi-gyártóként ismerik. Bár emblémájuk a kedves, kövérkés gumiabroncsokból álló Michelin-baba, a gasztronómiához kevés köze van. Akkor hogyan lehet mégis, hogy az éttermek verekszenek a Michelin-csillag eléréséért? Egy óriási tévedés, vagy inkább egy remekbe szabott imázstranszfer van a dolog mögött?

Hogy is kezdődött?

Az egész mögött csúnya profitorientált elgondolás áll. 1891-ben Franciaországban a Michelin-testvérpár gumigyárat alapított. Ezzel még nem is lett volna semmi baj, azonban ők szerettek volna minél nagyobb sikert elérni. Ahhoz az ötlethez folyamodtak, hogy összeállítanak egy kiváló szállodákból és éttermekből álló térképet. Hogy miért? Mert így az autósok többet kirándulnak, így gyorsabban elkopnak az abroncsaik. Tehát több Michelint kell vásárolniuk, ami több profitot jelent a testvéreknek. Ilyen egyszerű, miért született meg a Michelin-csillag. Kezdetben Párizsban és környékén adták ki, helyi vendéglátóhelyekről. A népszerűség hatására 1904-től nemzetközivé vált, 1919-re pedig megjelentek a mai Guide Michelinre emlékeztető vörös kötésű könyvek.

michelin gumiabroncs Ă©tterem michelin-csillag

Mindent a csillagért

A kezdetben egyszerű marketingfogás önálló életre kelt. A népszerűsége megállíthatatlan lett, ennek köszönhetően pedig komoly presztízst jelentett bekerülni a kiadványba. A kritikusok napjainkban is évi minimum 250 éttermet látogatnak meg. A díj presztízse egyenlő annak marketingértékével, hiszen a díjazottak egy csapásra a szakma élvonalában találják magukat. Ugyanakkor a sikert nemcsak elérni, megtartani is nehéz. Évről évre meg kell őrizni a kifogástalan színvonalat.

Kell-e Neked csillag?

Ha éttermed van, akkor mindenképpen. De ezt tudtad nélkülünk is. Ha viszont más szférában dolgozol, akkor is álljunk meg egy szóra. Mind a marketingötlet, mind pedig a minősítés fontos lehet Neked. Találj ki valami olyat, amivel adhatsz az ügyfeleidnek, és a Te neveddel kötik össze. Magyarán, alkosd meg a saját Michelin-csillag verziódat! Vagy, a legjobb séfekhez hasonlóan, kezdd el gyűjteni a különböző elismeréseket. Az ügyfeleid pedig elismerő pillantásokkal fogják nyugtázni, amikor meglátják. Ez pedig Neked megengedi a magasabb árakat és azt is, hogy válogass a megbízások között. Akkor, lesz Michelin-csillag a faladon?